Blogtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 28 december 2011

tovningskurser drar igång i Januari redan

Ja nu är det dags att dra igång kursverksamheten igen. Redan den 21-22 Januari har jag planerat nybörjarkurs och även den 4-5 februari, sedan blir det ett par fortsättningskurser och därefter en endagskurs i nålfiltning. Känner ni er sugna på tovningskurser så kom och anmäl er, maila eller ringa går också bra. Kurserna kommer att pågå under hela året och kanske även sommarkurser om intresse finns.

Har ni andra önskemål vad gäller datum för kurser så hör av er, det brukar gå att ordna.
Här är lite av vad som behövs för en kurs. 
En flaska flytande såpa, bubbelplast, en stor och en liten gammal rivig handduk, ett gammalt lakan, tio-liters hink, dänkflaska, förkläde, resårband, om ni har en tvättbräda eller valkbräda så ta med den, 
Jag har en hel del att låna ut av detta men såpan måste ni ta med själva. Bubbelplast kan ni köpa en bit av mig om ni har svårt att få tag på det, så även dänkflaskan vilken jag vet är svårfunnen nuförtiden.
Även ull finns att köpa på plats och det brukar inte bli så stor utgift, mellan 150 och 400 beroende på hur stora och hur många saker man hinner med. En del är väldigt snabba och effektiva emedan andra tar det lite varligare. Men roligt brukar vi i alla fall ha tillsammans.
Välkommen på tovningskurs! 

onsdag 21 december 2011

Jul, jul, strålande jul.

Jag önskar er alla en fantastiskt fridfull och fröjdefull jul, med lugn och harmoni.


Vi kommer att ta det väldigt lugnt i julhelgen, bara vara, ha det skönt och gott, umgås sedan ska vi besöka  midnatts-mässan som är så stämningsfull och vacker i kyrkan. En bra avslutning på Julafton.
Vi tar en tur till Vingåker någon av dagarna och titta på Mor och Fars nya kök, färdigt lagom till julhelgen. Helt fantastiskt hur mycket de har hunnit renoverat och fixat med det hus och dess trädgård sedan de flyttade in i mars. Jag tror inte att de vet om att de är i sjuttioårs åldern båda två nuförtiden, eller också är man inte så gammal numera när man når den åldern.
 Jag läste ju om den där amerikanen som var hundrasex år och fortfarande arbetade i bank. Han hade jobbat där i 83 år och tyckte nu först att han kunde unna sig att börja något lite senare på mornarna. Fullt klar i huvudet och väldigt frisk förutom vanliga ålderstecken som att han blivit lite krum och har lite bekymmer med ryggen. Fantastiskt vad det kan göra för en om man älskar det man håller på med.
Osökt funderar jag då över hur gammal jag kommer att bli?
Så min uppmaning till er alla är att följa ert hjärta och lägga många måsten på hyllan nästa år, lev era liv så som ni själva vill ha dem, följ era innersta drömmar. Inget är omöjligt om ni själva inte skapar egna hinder så som jag gjorde mellan varven. Se era förmågor i stället för tillkortakommanden, fokusera på vad ni vill uppnå för er egen skull med era liv, hur ni verkligen vill leva.
Jag vet att det kan ta tid att ändra om sina tankemönster och förändra sin livssituation men det är absolut värt det i slutänden. Ta en funderare på vems liv du lever egentligen, är det dina egna värderingar och drömmar du försöker uppfylla eller följer du bara med strömmen för att det är enklast så och för att du tror att det är så det ska vara? Vad drömmer du om, innerst inne? Är det omöjligt att ta sig dit och vilka är hindren? Oftast är man själv det största hindret, p.g.a. rädslor, osäkerhet, dålig tilltro till sig själv m.m.
ETT liv får man och varför ska man då slösa bort det på att leva det så som man tror är bäst för alla andra, nej fyll ditt liv med att förverkliga dina egna drömmar och mål, finn din egen väg. Det finns ingen mall för hur ett liv ska levas, ingen annan kan tala om för dig vad som är rätt eller fel. Vad som är syftet med ditt liv vet bara du, innerst inne bär du det med dig och om du vågar låta det få plats på första parkett så kommer du att leva ett rikare liv, mer känsla av att vara tillfreds, mer glädje över ditt arbete, mer kärlek att ge till dina nära och kära. Och du får så mycket mer tillbaka.
Ja som ringar på vattnet sprider sig det positiva om man går i en positiv riktning och kan göra val som stämmer överens med den man är, innerst inne.Det är min övertygelse.
Jag tänker i alla fall fortsätta kämpa med detta även nästa år, för mig finns ingen återvändo och det är jag glad för. Gäller bara att finna lösningar och nya vägar, våga lite mer, finna mer tilltro till sig själv. satsa ännu lite mer.


Lycka till alla ni som väljer er egen väg inför 2012.

måndag 19 december 2011

Det blev inte tovad riddarutstyrsel

Jag har ju planerat så länge att tova en riddarutstyrsel till mitt barnbarn, i julklapp.
Men jag kände på den grå ullen jag hade att det skulle bli för stickigt för en mjuk liten barnkropp som blir varm av all lek. Jag tog i stället den grå ullfilten jag hade på metervara, den var bra mycket mjukare. Den sydde jag en liten riddarrustning utav och jag tror att den blir både smidigare, svalare och mjukare för Oliver att rida ut på äventyr i.
Har ingen aning om hur passformen på luvan är men det får jag justera i efterhand om den sitter tokigt.

Hade tänkt göra stövlar till men de kanske jag ändå kan tova och sätta gummisula på.
Nu ska det slås in i ett snyggt paket till min lille riddare.

Tävling hos Blogkeen

Här är ett kul erbjudande för dig som bloggar!
Du kan vinna en Goodiebag med allt möjligt i om du har lust att deltaga. Jag nappade direkt!
Vinner man blir det ju som en extra julklapp och vem vill inte ha ännu en överraskning? Man kan ju även ge bort innehållet till någon man tycker extra mycket om.
Här hittar du tävlingen: http://www.blogkeen.com/goodiebag.aspx

Lycka till!

fredag 16 december 2011

"kakbrännaren" slår till

I går fick jag äntligen lite tid över till att ta hand om pepparkaksdegen jag gjorde för en tid sedan. Jag gillar verkligen att baka men jag avskyr ugnar med ojämn ugnsvärme, vilket är totalt hopplöst när man bakar just pepparkakor.
Varje år så bränner jag en hel plåt med kakor för att jag är en otålig människa som inte bara kan vänta på att den plåt som står i ugnen ska bli klar utan jag måste hitta på något under tiden, och då är "kakbrännaren" framme och ser till att allt som ligger där på plåten svartnar fort som attan. Kanske för att jag behöver komma ihåg att man faktiskt ibland behöver göra EN sak i taget.
Nu ska jag kasta i mig en frukost och göra mig i ordning för att fara till huvudstaden med Edison. Håll tummarna för att veterinären kan hjälpa honom med tassarna nu.

Ha en skön fredag mina vänner, och kom ihåg; ta en sak i taget.
/Moni

torsdag 15 december 2011

jag tittade runt lite på bloggar för att få lite inspiration till julpyssel och fint fix man kan göra själv, men då hamnade jag hos Fröken Prillig och hon har arrangerat en tävling som jag passade på att vara med i.
När jag sitter och tittar runt så här så får jag så mycket idéer så att det snurrar i huvudet till slut men jag skulle aldrig hinna med att göra allt som jag blir sugen på att prova, nej då skulle jag inte få tid över för det jag bör göra.
I morgon är det fredag och då ska jag och mannen till Stockholm, men inte för att roa oss precis, utan det är vår Edison som ska få komma till veterinären med sina problemtassar, och vi hoppas nu på att den här veterinären ska kunna utföra ett underverk, vilket vi har hört att hon är duktig på, så att han slipper ha så förbålt ont i sina tassar jämt och ständigt. Det är sorgligt att se honom de dagar, veckor som det är som värst. Han ligger helst och vill inte ens leka om det kommer en älskad hundkompis. Han har riktigt ont förstår man ju. Vi har varit till än den ena och än den andra specialisten men nu hoppas vi att den här kvinnan är så fenomenalt duktig som vi har hört att hon ska vara. Då kan Edison få ett riktigt skönt hundliv igen och det vore väl en fin julklapp till oss alla i familjen.

utlottningen avgjord

Så var det då klart vem som vann första priset i min utlottning av tovade hjärtan. Efter att ha skrivit ned alla namn  både en och två ggr ( för er som länkade också) på små lappar som sedan veks ihop och stoppades ned i en skål så drogs tre lappar till de vinster som stod till buds.
Första priset går till Mia, GRATTIS Mia!
Andra priset går till Toktova, GRATTIS Toktova, och sist men inte minst..
Tredje priset går till Anna/tjiix GRATTIS Anna.
Nu får ni som vunnit maila mig era adresser så att jag kan leverera era vinster. makalost@gmail.com.


Det var min första utlottning men det var så kul så det kommer säkert en ny utlottning på andra sidan nyår.
Dessutom kommer det att komma ett tovningskurserbjudande som blir svårt att motstå tror jag, så håll utkik i Januari.


Tack till alla er som var med i utlottningen, som länkade och alla som lämnade kommentarer. Kul har det varit och jag har hittat till era sidor också. Mycket fint som tillverkas i vårt avlånga land minsann.
Vi hörs snart igen
Moni

onsdag 14 december 2011

Knepig förkylning och nya prislappar

Jag har varit så mallig tidigare över att jag klarar mig från förkylningarna som sonen och mannen åker på med jämna mellanrum, men den här gången bet sig bacillusken fast även hos mig. Märkligare förkylning har jag inte varit med om tidigare. Värk i knäna och "sårig" hals var de första symptomen, sedan spred sig värken till varenda led i kroppen och "kli" i öronen tillkom. Inget mer händer.Ingen snuva ens! Precis som om förkylning "hängt sig" och inte kommer varken framåt eller tillbaka. Irriterande faktiskt. Bättre att få det gjort och överstökat än att gå och känna sig kanonförkyld i kroppen utan att egentligen vara det.
Hur som helst så har jag suttit och grejat lite med nya prislappar och gjort några julkransar utav lummer och lingonris, det ska till ett grått tovat hjärta med lite pärlor också  mitt i kransen, det ska jag jobba på idag tänkte jag.
Jag är lite orkeslös ändå av den här "icke-förkylningen". Det gör att jag är lite saktfärdig  så den största ansträngningen är att gå ut med hunden, vilket är riktigt skönt, frisk luft är nog ett botemedel det med. Märkligt att det känns som om man har hög feber fast man inte har det.
Nu har jag fått beklaga mig lite också, hoppas att det hjälper till att jaga viruset alla världens väg, långt bort från oss.
I dag är sista dagen för utlottningen av tovade hjärtan, så passa på att anmäl dig om du inte har gjort det redan. I morgon ska vinnare koras!

Önskar er alla en frisk och härlig andventsonsdag.

torsdag 8 december 2011

Ett tack från hjärtat!

Med det här hjärtat vill jag bara säga att jag är så glad åt alla er som tittar in här, på makalöst filtmakeri´s fb-sida och i min e-butik, som ger mig uppmuntran och roliga kommentarer i mitt jobb med ullen, Och till alla er som även kommer in i min butik på Köpmangatan i Malmköping och delar med er av era tankar kring det ni ser här hos mig och utav andra erfarenheter i era kreativa liv. Det är en del av det som inspirerar mig; möten.
Tack alla ni !
Tänker att jag börjar med nya tovningskurser efter årsskiftet igen och man kan köpa presentkort på kurserna här hos mig, både nålfiltningskurser, som är en dag lång, och våttovningskurser, som är två dagar. En riktigt bra julklapp eller hur? Önska eller ge bort!

tisdag 6 december 2011

Julmarknad i Grafikens Hus


I söndags stod jag på julmarknaden i Grafikens Hus som jag hade blivit inbjuden till. Det var riktigt roligt, trevliga, glada utställare och många intresserade besökare. Man hade ju invigning av Hiram-utställningen samma dag så det drog en hel del besökare även till oss utställare. En del av utställarna hade jag träffat tidigare också, vid Kreativa marknaden i Stallarholmen för några år sedan till exempel, där träffade jag Elisabeth Johansson som då sålde sina fantastiska kokböcker. Nu var hon här på Grafikens hus med sina Lakrits-spa produkter som verkade fantastiska. Hon bjöd även på härliga positiva energier med sin närvaro. En varm och generös personlighet precis som sin syster Annika Wilhelmsson. Annika var även hon med i Grafikens Hus med sina vackra smycken som hon tillverkar själv. Hon har en fin blogg .
Dessutom så träffade jag en kvinna som var så vansinnigt bekant men jag förstod inte varför, till slut efter en del prat om var vi möjligen kunde ha träffats tidigare så kom vi fram till att det var i samband med "sörmländska gåvor"- projektet som jag kom med i men som jag av vissa anledningar blev tvungen att avstå ifrån. Där var även hon med. Marie-Louise Hegewald. Skönt när saker och ting faller på plats.
Det var en givande dag med många besökare som var sugna på tovningskurser bland annat, vilket bådar gott för framtiden. En och annan bekant dök upp, både gamla kunder från min butiks-tid i Strängnäs och Malmköpingsbor som åkt för Hiram-utställningen.
Måste säga att det var nog den gemytligaste och trevligaste utställning/marknad jag har deltagit i, så god och glad stämning. Åker gärna tillbaka nästa år.







fredag 2 december 2011

Inte alltid det blir som man vill.

Jag blev inte rktigt nöjd med vantarna, mönstret blev inte så distinkt som jag ville ha det men jag vet ju vad jag gjorde för fel i alla fall, nu ska jag lägga mönstrena längre ifrån varandra, det var det jag glömde. tänkte inte att de skulle krypa så nära intill varandra när jag tovade ihop dem. Som sagt så lär man sig alltid något av att vara kreativ. Lägger lärdomen i minnesbanken.
Häromkvällen blev det fem nya änglar klara, och nu hänger de där i fönstret och småsjunger och snurrar omkring. Alla andra änglar hade flyttat till nya hem så det var ett måste att få en påfyllning då de är populära.


Jag försöker att ge dem egna uttryck, någon som visslar, någon som drömmer eller bara njuter och någon som ser lite fräck och klurig ut. Ändå blir de ganska lika varandra.




Glöm inte utlottningen i mitt tidigare inlägg, sista dagen om man vill vara med är femtonde december.

torsdag 1 december 2011

ännu en utlottning, men inte hos mig.

http://emmyochcattisvirkar.blogspot.com/
 Här kan du vinna en skrälldus med garner, knappar och andra attiraljer, deras utlottning pågår till den 7:e dec.

Nattjobb

Vantar var det som stod på agendan igår, och jag kom på ett mönster som jag kände mig nöjd med. Inspirerad av en stickad tröja jag fick utav Anders när vi träffades för över tjugo år sedan så gjorde jag om mönsret lite med en egen "twist". Jag har använt tröjan väl, Anders har använt den ibland och under en period när Ellinor bodde hemma så använde hon den en hel del. Det finns inte en endaste liten noppa på den här ylletröjan däremot har armbågar och muddkanter nöts ut så att jag har fått kanta med skinnband och även satt skinnlappar på armbågarna. Nu för tiden när man köper en ylletröja av samma fabrikat så har garnet inte alls samma höga kvalitet utan det noppar sig snart nog.
Men nog om noppiga tröjor, det var vantarna som jag ville skriva om. Jag satt uppe till ett i natt och satte fast mönstret  på de förfiltade vantarna som idag ska tovas ihop.
Även om jag inte kände mig trött så var jag tydligen det för helt plötsligt hade jag gjort två högervantar, då insåg jag att jag borde gå och lägga mig. Jag tog en sväng förbi köket och tittade på klockan. Jisses Amalia, jag som trodde att uret var ca elva men visarna pekade på 1. Hopp i säng, med funderingar på att göra två vänstervantar nästa dag, sen sov jag som en stock.

pst, är det någon som hört talas om snö på väg? jag vill ju så gärna ha lite snö nu, för stämningens skull om inte annat. E jag lite tjatig kanske?