Blogtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 30 januari 2012

Tovningskurs värd 1600:- Gratis!

Om du vill gå en kurs i tovning hos mig så kan du nu ha chans att få en kurs gratis  om du tar med dig tre betalande tovnings-kompisar. Jag tar max fem deltagare / kurstillfälle men är ni fyra så blir det väldigt bra det med, därför tänkte jag att om du är sugen på att gå en två-dagars kurs i tovning och kan ordna med dig tre stycken betalande vänner så får du en kurs gratis. Värde 1600:-
När du har fått ihop dina kurskompisar så anmäler ni vilken kurs ni vill gå, Nybörjarkurs eller fortsättningskurs, Ni betalar in tre stycken anmälningsavgifter á 500:- på det kontonr ni får utav mig. Anmälan är bindande. Sedan betalar ni in resterande 1100:- /person ( tre st betalande) en vecka innan kursstarten
Antingen får du gå gratis eller också får ni alla fyra 400:- rabatt på kursavgiften. Det avgör ni själva. 1600:- är i vilket fall som helst den summa som jag bjuder på.
I kurserna ingår förmiddagsfika (frukost med nybakat bröd,kaffe/te,pålägg av olika varianter, frukt och grönsaker) och eftermiddagsfika med hembakat fikabröd. Lunch ordnar du själv.
Materialkostnad tillkommer och är helt beroende av hur mycket ull du använder och hur mycket du hinner tillverka men brukar i snitt hamna på 200 - 400 kr.
Kurserna börjar 9:30 på lördagen och söndagen, slutar 16:30 båda dagarna.
Vi har väldigt trevligt och roligt på våra kurser så passa på nu att ta chansen att få gå en kurs helt gratis, eller att dela med dig till dina vänner och få en billigare kurs alla fyra.
All denna färggranna ull väntar på att bli tovad och formad till de mest skilda alster, bruksföremål eller mer till lyst, möjligheterna är så gott som oändliga bara man har lärt sig tekniken.
Välkommen med din anmälan!

söndag 29 januari 2012

Vill få till lite vårkänsla

Nu när tomtetiden och julpyntstiden är över så försöker jag få till lite vårstämning i butiken, men det tar ju sin tid då allt ska tillverkas för hand.
Jag hastar ihop lite blommor av tovade restbitar som jag sedan fäster på den gren som jag tog in till att hänga julkulor och hjärtan i till advent. Det blir ganska bra, men jag ska nog ha lite rosa blommor i också.
Samtidigt vill jag bli färdig med mitt löv till hemslöjdens utställning så att jag sedan kan fortsätta att koncentrera mig på tillverkning av nya produkter som jag få färdigt, det är ju roligare för dem som kommer till min butik om det faktiskt finns nya saker vartefter.
Egentligen är det väl så att man ska tillverka vårens prylar redan under hösten och vintergrejer på sommaren och så vidare, kanske kommer jag så småningom att kunna ha sådan framförhållning, jag strävar dit åtminstone och det är ju ett steg i rätt riktning i alla fall.
Nej nu ska blomstertillverkningen fortskrida så jag sliter mig från bloggandet en tid.
Hoppas att ni alla får en riktigt härlig Januarihelg!

fredag 27 januari 2012

Den bara stod där

En dag när vi kom hem från Nyköping så hade det kommit en stor, blå-prickig låda till mig. Lådan såg ut att vara från 70-talet någon gång. Jag minns nämligen att min mor hade sådana lådor när jag bodde hemma
 men de var orange-prickiga.
Jag öppnade locket och där fanns hur mycket broderi-garner som helst, i regnbågens alla färger, och en massa virk-garner Jag fick nästan en färg-chock. Vilken överraskning! Hur glad som helst blev jag. Nästan som att vinna på lotteri och jag förstår ju att det faktiskt ligger en mindre förmögenhet i lådan om man betänker vad sådant här kostar.
Min svärmor som tagit hem det till mig från Sundsvall, från en av hennes släktingar som nyligen gått vidare till en annan dimension av livet kan man väl säga.
Det känns fantastiskt att få ta över material från en annan händig kvinna. Lite som att kvinnors flit kan ärvas. Kanske finns även Elsas tankar och skaparglädje med i denna låda bland alla garner. Jag är innerligt tacksam i alla fall att lådan kom mig tillhanda och jag vet att jag kommer att få stor glädje utav dess innehåll.

tisdag 24 januari 2012

En fråga eller kanske mer en tävling faktiskt

Jag försöker få till lite nytt till butiken samtidigt som jag känner att jag borde göra lövet färdigt nu samtidigt som jag behöver planera och tillverka för mässan i April. Tiden räcker inte känns det som just nu, men istället för att jaga upp mig så har jag gjort en grov planering och tar en sak i taget, då slipper jag känna mig stressad i alla fall.




Ser ni vad stort det här är från början och hur mycket det har krympt när det är färdigt? Visst är det häftigt att man kan göra en hållfast textil av bara lös ull, varmt vatten, lite såpa och friktion.

 Jag har en liten fråga till er som kommer in och läser här mellan varven, Vad tror du att det ska bli av det du ser på bilderna i det här inlägget? Vilken art kanske jag borde fråga annars är det för enkelt?
Gissar du rätt och blir dragen som vinnare så får du en påse med ull i blandade färger och ett par filtnålar. Men du måste även länka till min blogg från din egen och lämna en kommentar så jag vet att du är med eller lägga upp en länk till min blogg, www.makalostfiltmakeri.blogspot.com på din fb-sida.
En ledtråd; Det ska vara sex stycken sådana här, i mitten ska det bli lite gult och svart och nedanför ska det till lite grönt på något vis.

Skulle det vara så att ingen knäckt nöten om några dagar(Vilken sort) så får jag väl komma med bättre ledtrådar, hur som helst så är tävlingen slut den 7/2 då får vi se hur det gick.
Hoppas att ni vill vara med och Lycka Till!

onsdag 18 januari 2012

Lövet

Här är en liten glimt av ett utkast till mitt löv. Jag har funderat mycket fram och tillbaka innan det blev klart. Man skulle ju visa vem man själv är i det man gör med sitt löv tolkade jag det som och det gav upphov till massor av idéer. Jag vill ju ha med naturen och ullen eftersom det är så stor del av mig, skulpterandet är också en stor del av den jag är och jag brinner för rättvisa och respekt, att ta hand om vår natur på ett vördnadsfullt sätt, jag är både väldigt social och har behov av ensamhet, jag är andligt intresserad och även realistisk, starkt intuitiv, kreativ och har behov av ordning omkring mig. Älskar att skratta ordentligt ihop med familj och vänner men även att vara en del i allvaret som finns i våra liv. Jag avskyr skitsnack och förtal och uppskattar när folk är raka och tydliga, det underlättar allt anser jag.  Plötsligt ser jag hur mycket som helst som är jag men det gäller väl att ta fram det mest utmärkande, kanske inom den skapande delen, och tolka det så att det passar till ett löv, så till slut kom jag fram till något som jag tycker passar. Färdigt löv får ni se då det är klart med utställningen på Liljevalchs, jag vill ju inte gå händelserna i förväg. Ska bli så spännande att se alla dessa tusentals löv som skapats, förstår vilken mångfald av uttryck och materialval som visas upp då. Det får man ju bara inte missa känner jag.

fredag 13 januari 2012

Omruskad

tänkte att efter helgerna skulle jag ge mig på bloggandet igen, men så hände något som bara inte får hända och jag kom av mig fullständigt.
Min man var och tränade med en av våra vänner. Plötsligt tar vår vän sig för bröstet och påkallar Anders uppmärksamhet, sedan faller han ner på knä och beskriver en känsla av att något varmt rinner från insidan av bröstkorgen och nedåt magen. Anders ringer genast Ambulansen när han ser hur hans vän ser ut. En kille till hjälper till med att ta hand om honom tills ambulanspersonalen är på plats. Han förs till sjukhuset och senare vidare till Akademiska i uppsala, opereras hela natten, hjärtklaffar byts ut och även tio centimeter av aortan som var trasig. Han tinades upp igen och hålls nedsövd tills läget är lite stabilare. Oron för honom och hans familj har varit stor men så har vi fått små hoppingivande rapporter de tre sista dagarna och igår hade han tydligen fått vara uppe och gått omkring lite lite, helt otroligt. Från att ha varit i famnen på döden till att vara uppe och gå på bara tre dagar visst är det helt fantastiskt! Vi är så ofantligt glada för honom och hans familjs skull. Och vi väntar nu på att även vänner ska få komma och besöka honom, då åker vi direkt.
Så ni förstår att jag inte har kunnat fokusera varken på tovningen eller bloggen, jag har bara promenerat med Edison i skogen, haft en del kontakt med äldsta dottern i familjen och bett till högre makter att hjälpa honom tillbaka till sin familj och sina vänner, och de hörde mig visst! Men jag var ju ihärdig. Än är det väl inte riktigt över, rehabtiden är kanske lång men han är ju i alla fall på väg tillbaka. Han måste ju redan ha haft änglar vid sin sida när han for iväg i ambulansen för det är få som överlever det han var med om har jag förstått.
Sådana här upplevelser ruskar om en ganska ordentligt, och man ser klarare vad som är betydelsefullt och hur bräckligt livet är, inget man ska ta för givet faktiskt utan verkligen ta vara på det, varje stund. Se det bästa i situationen, göra det man gillar och göra det nu. Vem vet vad som händer i morgon?
Nu ska jag ta tag i mitt löv, det som ska vara med på Hemslöjdens 100-års jubileum. Kul!

måndag 9 januari 2012

lite annat på gång!
Jag ville prova att tova in lite spetsar och broderier som jag har fått utav min svärmor och som hon i sin tur tagit vara på efter sin mor. vi får se hur det blir när det blir klart. Annars har jag ägnat åtskilliga dagar denna sista vecka åt att planera och verkställa en omstyling av min äldsta dotters lägenhet.
Jag och yngsta dottern har samarbetat med detta och vi har haft så roligt. Vi har tagit en del begagnat som vi själva kunnat avvara, vi har handlat på blocket, på loppis och även köpt en del nytt. Även släkten var med och bidrag med lite pengar till de olika fynden vi gjorde.
Därefter evakuerade vi dotter nr ett i två dagar till dotter nr två´s lägenhet och sedan slet vi som djur i två dygn med att sy, inreda, måla, köra möbler och kånka in dem. I går kväll kvart över sex fick hon återvända hem med sin lille son.
Vilken glädje i deras ansikten när de kom in i sitt nya hem. Det var verkligen värt varenda minut och varenda krämpa vi ådragit oss i det här hårda arbetet. (Och vi har skrattat väldigt mycket under tiden åt alla våra fadäser och vår förvirring i stressen, och haft så kul.)
Vi fixade köket, vardagsrummet och hallen. ska ta lite detaljbilder på saker vi gjort och visa dem här sedan

Men nu blir det bara en bild på senaste tovningsprojektet. Håll till godo!