Blogtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 13 februari 2013

vill tillbaka till tovningen


Ja tyvärr blev det ett oavsiktligt avbrott i tovning, bloggning och allt annat då jag fick en elak bacill i present av mitt älskade lilla barnbarn som kom hit och sov över med sin mor. Han insjuknade samma kväll som de anlände, hostade nös och kraxade med den hesaste lilla barnröst jag har hört. Stackarn. Därefter kroknade jag ganska snabbt och har inte orkat röra mig knappt på grund utav en vansinnig huvudvärk, bihåleinflammation och hemsk hosta som skakar kroppen tills den värker. Har aldrig varit med om maken till förkylning tidigare och brukar nästan aldrig drabbas av hosta i samband med det, men det har jag gjort nu med besked. Därför har det inte blivit något bloggande och inget tovat över huvud taget. Jag försöker bara kurera och återhämta mig, vilket inte verkar vara så lätt gjort. Har i alla fall varit ute på en liten fyrtiofem minuters promenad i sakta mak med min hund i dag. Första gången sedan i fredags. Tror det gjorde gott även om det var motigt. Edison var jätteduktig och gick faktiskt i min långsamma, dötråkiga takt, sådant brukar han inte ha överseende med annars eftersom vi är ganska snabbfotade i vanliga fall.



Hoppas att jag snart är på benen ordentligt igen och orken återvänder så att jag kan sätta fart med tovningen  på allvar. jag lägger med en bild på den lille "smitthärden". Söt så det förslår tycker mormor

tisdag 5 februari 2013

rosor till Alla Hjärtans Dag

Ja jag tovar rosor till Alla Hjärtans Dag, har fått till en bukett nu, men de har inte fått några blad på stjälkarna ännu. Sitter och broderar bladen i kväll. Kanske blir de klara i morgon, men jag har en beställning på tofflor som jag tänkte ta itu med också. Gillar inte att ha beställningar hänga kvar över mig, det stjäl bara energi och tar död på kreativiteten i mitt fall.  Föredrar att göra dem på en gång och tror att kunden uppskattar det också faktiskt.

Rosbuketten ska få lite vita blommor av annat slag också, att fylla ut med. Har en bild i huvudet av hur det ska se ut, lägger ut den bilden också sedan när den kommit ut ur skallen.

söndag 3 februari 2013

Kurs till ända!

Så var två dagars intensiv tovningskurs till ända. Det har varit jättekul och mysigt att ha kurs med endast två deltagare, då övriga kroknat i influensa och liknande elände.Nybörjarkursen, som detta var, inleddes ju med ullfakta och inspirationsbitar som jag tovat för att visa på olika ullsorters utseende och känsla i tovat tillstånd, olika tjocklek, olika hårdhet . Dessutom några enkla olika sätt att skapa mönster i sin tovning .
Så här efteråt är jag helt slut av att vara så "allert" en hel helg för att vara så bra som möjligt för mina kursdeltagare, jag vill ju att de ska känna sig nöjda med det de lärt sig under helgen och även ha väckt lite aha-upplevelser kring ullen och dess funktioner och egenskaper, kanske även ha fått igång en kreativ tankegång hos dem i ullens tecken.Väckt en vilja att göra mer och nya idéer att prova och utveckla förhoppningsvis..



Jag är slut i både kropp och knopp på ett mycket positivt vis, och med en glad o nöjd känsla. Hoppas mina deltagare känner något liknande.








lördag 2 februari 2013

Tovningskurs i full gång

I morse startade jag min dag med att baka ut frallorna som stått i kylen och jäst över natten. Vill ju att mina kursdeltagare ska få alldeles färskt bröd till frukostfikat som vi alltid inleder kurserna med. Ett bra sätt att hinna bekanta sig lite och få lite hum om hur mycket erfarenhet man har av tovning innan det drar igång.



Det här var ju en nybörjar kurs så då blir det först lite ullfakta och inspirationsprat kring olika exempel som jag tovat innan kursen, typ provlappar. Krympmängd och liknande försöker jag också gå igenom men det är lättare att ta det till sig när man provat att tova en sak, för då har man något att referera till, och fått ett litet hum om vad som faktiskt händer med ullen när man tovar. Grunderna är ju gnugg- och rull-teknik och det var det jag lärde ut i dag. I morgon plockar vi in lite nytt.
Tycker att jag idag fick många bra frågor och det kan ibland väcka nya frågor hos mig också. Kul!
Det märks att när man väl tovat en bit tyg eller vad man nu gjort så kommer genast tankar om vad man ska kunna skapa nästa dag, då har "ullgenen" vaknat till liv i deltagarna. Jätteroligt!
I dag var vi bara tre stycken men det var jättemysigt, eventuellt blir vi fyra i morgon, hoppas på det.Från början var det fem deltagare men flera kroknade alltså innan kursstart, tyvärr.
Här ser ni lite hur vi hade det i dag.

fredag 1 februari 2013

Alla hjärtans dag förberedelser

Ja jistanes vad fort det går, snart är det ju Alla Hjärtans Dag, och jag tovar lite rosor tills dess.
Det är nog bland det enklaste man kan göra i tovat.
Tre tunna lager ull med fiberriktning åt motsatt håll vartannat lager. En lite rundaktig form är bra om man får till,stänk på varmt såpvatten och tryck försiktigt ut luften och sedan gnugga lätt med fingertopparna. vänd på "rosbladet" när det håller ihop och upprepa proceduren på andra sidan. Sedan ökar man trycket och rotationen vartefter bladet går ihop mer och mer. Till sist kan du rulla ihop bladet och rulla rullen antingen på en tvättbräda eller bara mellan händerna med större tryck och när du rätar ut det igen så sträcker du det åt alla håll lite försiktigt. upprepa tills du är nöjd med resultatet.Det är bara vackert om det blir lite oregelbundna kanter.
Skölj noga ur all såpa, häng på tork. Jag brukar göra sex rosblad till en ros. Jag tar det minsta bladet och rullar ihop det lite som en tät strut och så syr jag några stygn genom nedre delen av struten för att hålla ihop den sedan klär jag på rosen ett blad i taget och fäster det med tråden så som med det första. Voila, en ros!
Jag sätter fast dem på en tunn gren från trädgården som stjälk och "syr" fast tovade blad på stjälken.

Prova får du se hur kul det är att få till en bukett med rosor som står sig i alla väder.

Lycka Till!