Blogtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 11 oktober 2011

inspirerad av Toktova

Det här Norska Bunadslexikonet köpte jag för ett antal år sedan, för att jag är fascinerad av det fantastiska arbete man lägger ned på sina folkdräkter, jag inspireras av färgerna, broderierna, formerna och textilierna. Jag blev inspirerad av Toktova att lägga ut min inspirationskälla på bloggen, då hon visade en vacker bok som hon fick utav sin man i födelsedagspresent.
Tänk att varenda liten detalj, från de vackra strumporna till de yttersta knapparna är som smycken i sig i dessa dräkter, allt är genomtänkt och väldigt välarbetat. Handgjort, i alla fall förr nu kan jag inte säga att det är så med säkerhet. Någon annan kanske vet?
Att äga en sådan dräkt måste ju få en att känna sig förmögen, och har man dessutom sytt varje litet stygn och fäst varenda liten tråd alldeles själv så är det nog med stor stolthet man bär detta kulturarv, vilket jag tycker att folkdräkterna är. Det finns ju så mycket historik, symbolik och berättelser kring folkdräkterna, spännande och lärorikt tycker jag. Nu längtar jag tills jag kan köpa den svenska folkdräktens "lexikon".





Vilket enormt arbete som ligger bakom varje dräkt, det är ju så att man tappar andan.

Är det tv-tittandet och dataskärmarna som tar tiden i beslag så att vi nuförtiden inte tycker att vi hinner med att sticka strumpor, sy en blus eller tova ett par skor. Kanske borde man skrota tv´n i alla fall för att få tid till lite roligare och nyttigare göromål. Något Användbart.

1 kommentar:

  1. Jag brukar bläddra i Bunad ibland. Det är ju en kanonfin tidning det också. Ja, det är verkligen imponerande dräkter. Man upphör inte att häpnas över kreativiteten och skickligheten hos dem som skapat dem.
    Och lycka till med din röda yllekappa! Visst var det den som hängde inne i ditt tovningsrum? (Som jag tyckte var så fin!)

    SvaraRadera